Mitől más és jobb a GRILLPERTE?

Ugye az a közvélekedés, hogy a burgerek hízlalnak, egészségtelenek. Írtam is egy korábbi blogbejegyzésben, hogy a Super Size me bár nagy vihart kavart, ám ennek ellenére a film által górcső alá vett étteremlánc hírneve, a burgerek népszerűsége nem csorbult. Mégis mit esznek akkor a burgereken? Képletesen értve, ugyanis a kérdés az: akkor mégis miért eszik a burgereket? És pl. mitől mások a GRELLPERTE húsmixei? Vigyázat! Spoiler gyanús írás!

Mantrázom egy ideje, hogy a Grillperte teljesen E-mentes (!), ez pedig óriási de nem egyetlen erőssége a termékeinknek, minden alapanyagot ellenőrzött és megbízható termelőktől, magyar gazdáktól vásárolunk. És cseppet sem elhanyagolható jellemzője a húsmixeknek, hogy kaszálófüvekkel, gyakorlatilag gyógynövényekkel fűszerezzük. Ejtünk majd pár szót a tápértékekről is, ugyanis állítom, hogy ezek a mixek, mindenféle diétába illeszthetőek, egyes termékek, pl a pulyka-, liba-, bárány-, csibeburgerek aktív, professzionális sportolás mellett is fogyaszthatóak (!!!). 

Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon etetni

Ezek a termékek, főleg a csomborka, hosszas kísérletezések eredménye. Majd’ 8 hónapig készült és tökéletesedett a receptje. Végigjártam az Őrségen át Csángóföldig több tucat vásárt, fesztivált, vizslattam a régi könyveket, olvastam a természetes tartósításról, a kaszálófüvek gyógyhatásáról és alakult a szemlélet, alakult a pálya, megszületett bennem az étkek reformjának gondolata. 

Így kerültek a húsmixekbe – a klasszikus só, bors, fokhagyma és a paprika teljes mellőzésével – a kaszálófüvek. Az eleink – mivel nem volt hűtő – nagy tudorai voltak a tartósításnak. Tároltak veremben/pincében, télen tavakról vágott jégtáblákon is akár, főleg a Balaton környékén, a csángók disznózsírban tették el, tárolták ugynevezett “hidegházban” a húsokat, a zöldségeket mint a répaféléket, hagymát mély, ásott, nem feltétlenül ház alatti vermekben és homokba ásva tárolták. A Nyírségben találkoztam először azzal az eljárással, amikor is a húsokat nyersen, de fűszerágyba teszik tálakban és hűvös kamrákban tárolják. A fűszerek kirívóan egyszerűek: só, bors, fokhagyma, szárított petrezselyem. Nem különb tartósításról írt, padláson talált receptkönyvében sváb dédim, Székelyföldön kukorica darába tette a nyers, füstölt kolbászt, vagy szénába csombolyította a nyers besózott húst. Hát, miért is?! Hogy szívja a nedveket és késleltesse a rothadást. 

Nézzük milyen fűszer is van a Grillperte termékekben?! Nyilván a recept hétlakatos titok, ám azért a nagyérdeműnek saját egészsége érdekében felfedem a mixekben lévő fűszernövény gyógyhatását.  

Libaburi – bármely fitness lady – bodybuilder álma  
A liba húsa rendkívül kiadós és sokféle étel, késztermék készíthető belőle. Valamikor a végvárak katonái a vár vizesárkában nevelt libákon éltek. Húsa eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a csirke húsa, de sokkal táplálóbb. Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le. Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak. Én pecsenyemellből (fiatal, nem hizlalt egyedek húsából) készítem a húsmixet és nem kap hozzáadott zsiradékot a húsmix, gyakorlatilag egy színhús, kvázi steak burger, akár a bárány steak-burger. A liba és a kacsa zsírja telítetlen zsírsav tartalma miatt legalább olyan egészséges és értékes, mint a mangalica zsír vagy az olívaolaj! ergo könnyen emészthető, vitális zsírtartalommal. Ezért is egyik legfontosabb fűszere a málna levél… Kellemes ízű, számos bajra hoz enyhülést, például bélgörcsökre, gyomorfekélyre. Enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, hasmenés esetén is ihatjuk a teáját. Gyereknek adhatjuk hasfájásra. A liba/málna kombó emiatt is verhetetlen!

Csomborka – a 8 fűszeres hétlakatos családi titok
A névadó fűszere a vadcsombor – más néven a borsikafű, mi a vadon nőtt fajtáját használjuk.  Az erdélyi konyha elterjedt fűszere, itthon alig ismerik, pedig jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény, bélnyugtató, étvágygerjesztő, felfúvódás ellen kiváló. Ugye, hogy remek kiegészítője a marhanyakból, sertéslapockából és mangalicaszalonnával készült csomborkának. Segít lebontani a húsokat, nem lesz teltségérzésed. Ez a fűszer található még a miccsünkben is, de annyira eltérő a fűszerezésük, hogy egy napon nem lehet említeni a két terméket, annak ellenére, hogy formailag hasonlítanak. 


Bárány steak-burger
Sokan idegenkednek a birkahús ízétől, nem véletlen… A ’60 -’70-es években urbánus közösségekben főleg, nemcsak a piacokon de a panelek, lakótelepek alatti garázshentesnél is ez volt a legelérhetőbb áron bezserezhető hús, oszt kinek volt tudása elkészíteni, az már erősen szórt, viszont nincs az a legalább két korosztály, az akkori gyerekek, mai a 40-50-esek, akik ne úgy nyitották volna ki ablakukat, hogy a szomszéd pikapörijének konyhagőzél ne találkozott vona.

A Grillperte báránysteakje először is nem idős állat husából készül, nem faggyas (!), nem is lehet, hisz zsenge…a bárány sovány húsféle. A bárányhús fehérjében gazdag, de szénhidrátot korlátozó diétába remekül beilleszthető, ráadásul könnyen emészthető. Zsírtartalma a többi húséhoz képest sajnos picit magasabb, ezt ellensúlyozva viszont több L-karnitint tartalmaz, amely fokozza a zsírégető folyamatokat. A rendszeresen sportolók általában a csirkemellre esküsznek, míg a bárányt a sportolók táplálkozásának leírásakor mellőzik, pedig valójában kiváló fehérjeforrás. Összehasonlításként egy átlagos méretű bárányszelet 27,5 g fehérjét tartalmaz, míg egy szelet csirkemell 25 g-ot. Egy szeletnyi bárányhús már fedezi a felnőttek javasolt napi bevitelének valamivel több mint a felét. A bárány igen értékes élelmiszer, tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdag B12-vitaminban, ami fontos szerepet játszik az anyagcsere működésében és a vörösvérsejtek termelődésében. A benne levő B3-vitamin (más néven niacin) segíti a szervezetet, hogy energiát tudjon nyerni az ételekből, és optimális zsírfelhasználást tesz lehetővé. Az immunrendszert támogató cink ajánlott napi bevitelének több mint 30%-át fedezi már egy szeletnyi bárányhús. Vérszegényeknek is igen fontos táplálék, hiszen a marhahúshoz hasonlóan kiváló vasforrás. Társítva egy élénkítő, agyműködést és a gondolkodást serkentő mentával, atom jó, mi?!
A cikk a napidoktor.hu-t idézi.

Csomburger – a tömör gyönyör – antioxidánssal és a cukorbetegek gyógynövényével.
Marhanyak és oldalasból készült húsmix. Sokan hiszik azt, hogy a marha, sőt, hogy a vörös hús nem egészséges – de ez persze óriási tévhit. A marhahúsnak vannak nagyon egészséges tulajdonságai, a sovány húsból készült csomburger hatékony fogyókúra része is lehet. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat. A marhahús emellett még kiváló foszfor forrás, ami a csontjaink és a fogaink alapvető tápanyaga – azt pedig, hogy az erős csontok és fogak miért jók, nem sok embernek kell magyarázni. A sovány marha természetes formában tartalmaz CLA zsírsavakat, ami segít a rák megelőzésében, csökkenti a testzsírt, és elősegíti a zsírmentes izomzat építését – a testépítők is előszeretettel fogyasztják emiatt, valamint az erős kreatin tartalma miatt, ami intenzívebb edzést tesz lehetővé. Ezt felhúzni – nyilván vadcsomborral – és többek közt görögszénalevéllel, amely antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrögök kialakulását, és a vérnyomást is csökkentheti, beállítja a vércukorszintet, hát kell még más?!

Tehát elmondható, hogy a GRILLPERTE termékei:

  • egészségesek – alacsony kalória értéke miatt beilleszthető diétába, aktív sportolók is használhatják;
  • környezettudatossággal készülnek: helyi gazdáktól vásárolt alapanyagokból;
  • gyógyhatásúak: a bennük lévő gyógyfüvek egészségi hatásai bizonyítottak; 
  • gyorsan elkészíthetőek: zsiradék hozzáadása nélkül gyakori forgatás mellett 5-7 perc alatt, serpenyőben, elektromos grillen, parázson egyaránt. 

Szóval neked sütve, jókedvvel, bőséggel!

Datki Szabolcs,
gasztróger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *