A parázson sült füstös rostra tört padlizsán

Aligha van ízletesebb és könnyedén elkészíthető vegán kaja, mint a padlizsánkrém. Nem utolsó sorban, immár télen nyáron elérhető fenséges eledel. Én vissza nyúltam Mamaci receptjéhez, semmi kulimász avagy sikk gasztrotrükk nélkül. RECEPT!

Annak van egy erős feelingje Székelyföldön őszidején és, nincs az a székely, leginkább asszony, akiben ne kezdene el villogni egy LED, amely jelzi az eltevések idejét. Hiába vannak roskadásig mindennel az áruházak polcai, az nem olyan. Így mondják – írtam az index.hu hasábjain az eltevésekről 

A székely river cottage

címmel. Azt tudni kell, hogy a székelynek a padlizsán: VINETE. 🙂 Románoktól átvett szó, a recept dettó ugyanaz, csakhát a székelyek, mint ahogyan azt a románok is, maguknak vindikálják az eledelt. A padlizsán – szó eredete az arab badinjan szóból származik – a paradicsomfélék közé tartozik. Enyhén savas, a benne lévő magas A-, és C vitaminnak köszönhetően. Elkészítése során ezek hamar elillanhatnak, így vigyázni kell a hőkezelésével, de erről majd a recept során, a későbbiekben. A környező népek, különféleképpen készítik, ugye van a híres görög/török lerben sült muszaka, az olasz parmigiana di melanzane, a francia ratatouille, a padlizsános “lecsó”, a katalán escalivada és a szerb/horvát ajvár vagy a román megfelelője a vinetás zakuszka és ugye, 

vinetesaláta

amiért végül billentyűzetet ragadtam. 

A jó érett padlizsánokat, a természetes érési idejük szeptember közepe, nemes egyszerűséggel parázsra tesszük, pöfögő puhára sütjük. Közben akkurátusan forgatni – ez Székelyföldön kizárólag férfimunka, asszonyok hámozzák, levét csurgatják 1-2 órán keresztül, majd üvegekbe bőséges olajban, vagy mélyhűtőben kb félkilós adagonként tárolják. 

RECEPT: a fél kiló padlizsánhoz 0,5 l napraforgó olajat keverünk, hajszálvékonyra vágott kisebb fej vöröshagymával, csipetnyi só-borssal ízesítve készítjük. Van aki majonézt is belekever, vagy fokhagymát ad hozzá, kencének, kenyérre kenve fogyasztják. Ennyi. 

Fontos megjegyzés: ne égesd szénné, a nagy hőt nem bírja, ha sütőben is készíted lassú és alacsony 120-130 fokos hőmérsékleten süsd, hogy a vitál anyagok benne maradjanak.

Ám ha a sütési, eltevési folyamatot kihagynád, akkor itt a Grillpertre parázson sült, rostra tört, füstös gyorsfagyasztott padlizsánja, 450g-os kiszerelésben. Másfél óra természetes vagy mikrós 15 perces kiolvasztással máris készíthető. Ünnepi ebédek kiegészítője, de önmagában is csúcs koszt. Jókeddvel bőséggel. 

Datki Szabolcs,
grillmívelő 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *